Změny skupenství látek


  1. Vodu o hmotnosti 15,97 kg a o teplotě 80 °C máme ochladit na teplotu 50 °C vhozením ledu o teplotě 0 °C. Jaká je potřebná hmotnost ledu? Měrné skupenské teplo tání ledu je 332 kJ × kg–1. Tepelnou kapacitu nádoby neuvažujte. [3,7 kg]
  2. Do kalorimetru o tepelné kapacitě 120 J × K–1 obsahujícího 1,2 kg vody o teplotě 25 °C vhodíme dvěstěgramovou ledovou kostku o teplotě 0 °C. Po roztání celého kusu ledu se v kalorimetru výsledná teplota ustálí na 10,4 °C. Urči měrné skupenské teplo tání ledu. [331 kJ × kg–1]
  3. V mosazném kalorimetru o hmotnosti 130 g je voda o hmotnosti 200 g a o teplotě 18 °C. Zkondenzuje-li v kalorimetru vodní pára o hmotnosti 20 g a o teplotě 100 °C, ustálí se v něm výsledná teplota 72 °C. Určete měrné skupenské teplo varu vody. Měrná tepelná kapacita vody je 4 180 J × kg–1 × K–1, mosazi 390 J × kg–1 × K–1. [2280 kJ × kg–1]